Kuchnia Maroko – 3 najpopularniejsze potrawy

Czym charakteryzuje się kuchnia marokańska?
Tradycyjnie wiele dań jest przygotowywanych z użyciem tajine, czyli glinianego naczynia do duszenia mięsa, ryb i warzyw. W licznych przepisach wykorzystuje się także suszone owoce, jak daktyle i rodzynki, dodające potrawom słodkiego smaku. Ważną rolę odgrywa tutaj chleb, który jest podawany przy każdym posiłku i stanowi kluczowy element kultury jedzenia w tym kraju.
Tagine – tego musisz spróbować
Maroko słynie z niepowtarzalnej kuchni, której nieodłączną częścią jest tagine. Jest to jedno z najbardziej charakterystycznych marokańskich dań. Przygotowuje się je w glinianym naczyniu z okrągłą podstawą i stożkowatym wiekiem, które – dzięki swojej specjalnej konstrukcji – umożliwia równomierne i delikatne duszenie potrawy, przy zachowaniu wszystkich jej aromatów i smaków.
Tagine może być przygotowywany z różnych składników, w zależności od preferencji i dostępności. Najpopularniejsze warianty są robione z mięsa, ale istnieją także wersje z owocami morza lub wegetariańskie, z warzywami. Podstawą gulaszu jest aromatyczny sos, tabil, zrobiony na bazie czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i papryki. W tagine znajdują się także suszone owoce, takie jak daktyle, figi lub morele, oraz aromatyczne przyprawy – cynamon, imbir, kurkuma, szafran. Danie podaje się bezpośrednio w naczyniu, a spożywa się je, zanurzając kromki chleba w aromatycznym sosie.
Tradycyjna zupa – harira
Harira to jedna z najbardziej znanych i cenionych zup w kuchni marokańskiej. Jest gęsta i aromatyczna, a składa się m.in. z ciecierzycy, soczewicy, pomidorów i mięsa. Nie brakuje w niej także ziół i różnorodnych przypraw. Można ją zjeść z makaronem lub ryżem. Przed jedzeniem harirę skrapia się sokiem z limonki. Często jest podawana z suszonymi figami lub z jajkiem na twardo.
A na deser – baghrir!
Baghrir, czyli „naleśniki tysiąca dziur”, to tradycyjne, niezbyt grube placki podawane w Maroku na śniadanie lub po południu, jako deser. Przygotowuje się je z prostych składników, takich jak drobna semolina, mąka pszenna, drożdże, sól, cukier i woda.
Swoją unikalność baghrir zawdzięcza niezwykłej strukturze, która składa się z wielu małych „dziur”. To efekt gazów wydzielających się w trakcie smażenia. Dzięki tym otworom baghrir jest miękki, lekki i puszysty w środku. Tradycyjnie podaje się go na gorąco, polany miodem i masłem. Dobrze smakuje też z konfiturą, serem kremowym lub innymi słodkimi dodatkami.
Maroko – doświadcz tego sam!
Ślinka cieknie, a to dopiero namiastka tego, czego możesz doświadczyć od strony kulinarnej w Maroku! Najlepiej przekonaj się sam. Z pomocą biura podróży Rego-Bis przeżyjesz niezapomniane wakacje. Maroko w opcji all inclusive ucieszy każdą osobę, potrzebującą oderwania się od codzienności. Daj się zaskoczyć i dołącz do grona zadowolonych podróżników, którzy odkryli urok Maroka!
materiał zewnętrzny
....
Często odwiedzane: